Airco laten plaatsen? Let hier dan op!

airco laten plaatsen

Deel deze post

Inhoudsopgave

Airco laten plaatsen

Wanneer je een airco wilt laten plaatsen zijn er veel punten waar je op moet letten. Aan het begin van de zoektocht om de juiste airco te laten plaatsen heb je vaak geen idee wat voor soort merk of type airco aansluit bij jouw wensen. Na het lezen van deze blog weet je precies waar je op moet letten als je een airco wilt laten plaatsen!

Welke airco’s zijn er?

Airco’s zijn er in veel verschillende modellen, merken en types. Om de juiste airco te laten plaatsen moet je je eerst verdiepen in de mogelijkheden, via deze manier kom je erachter welke airco het beste werkt voor jouw huis of kamer.

Wanneer je weet welk model of type airconditioning je nodig hebt zal het niet lang meer duren totdat je de juiste airco hebt gevonden. In het volgende gedeelte kom je erachter hoe je een airco vindt die het beste aansluit bij jouw wensen.

Welke airco sluit aan bij mijn wensen?

Het maakt alles een stuk makkelijker als je alvast weet welke airco je nodig hebt, als je dit weet zal je sneller een offerte kunnen aanvragen en zal je airco ook sneller geplaatst worden.

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een airco laat plaatsen.

Type airco

Er bestaan veel verschillende type airco’s. Aan het begin van jouw zoektocht zal je gelijk moeten kiezen of je een vaste of mobiele airconditioning wilt. Een mobiele airco wordt vaak zelf geïnstalleerd, hier hoef je dus geen installateur voor in te huren. Daarom zal er nu alleen worden uitgelegd waar je op moet letten als je een vaste airconditioning laat plaatsen.

Gekeken naar de vaste airco’s zijn er 3 types die elk verschillen in mogelijkheden:

Een single-split airconditioning is een airco met 1 binnen deel en 1 buitendeel. Hiermee kan je 1 ruimte koelen of verwarmen. De single-split airco is daarom ideaal voor als je slechts 1 slaapkamer of ander soort kamer wilt verkoelen/ verwarmen.

De multi-split airconditioning is een airconditioning met 1 buitendeel en meerdere binnendelen. De multi-split airco is daarom perfect voor als je meerdere ruimtes wilt verkoelen of verwarmen.

Als je nog steeds het gevoel hebt dat de single-split airco of de multi-split airco niet aansluit bij jouw wensen dan kan het zijn dat een VRF-systeem perfect voor jou is. Met dit systeem kan je meerdere kamers koelen of verwarmen met 1 buitendeel. Het verschil met de multi-split airco is dat een VRF-systeem meer binnendelen kan hebben en dat deze binnendelen ook los van mekaar kunnen functioneren. Zo kan 1 binnendeel zorgen voor koude lucht en de andere voor warme lucht.

Vermogen

Nu je weet welk type airco je nodig hebt ben je al een stap dichterbij het laten plaatsen van de juiste airco.

Het vermogen dat een airco nodig heeft hangt af van hoe groot de ruimte is waar de airco in hangt. Voordat je de juiste airco kan laten plaatsen zal je dus eerst moeten opmeten hoe hoeveel kubieke meters jouw kamers zijn. Hieronder staat hoeveel vermogen wij adviseren per grootte van een ruimte:

  • Voor een kamer t/m 50m3 is een 2KW airconditioning het meest geschikt.
  • Voor een kamer t/m 60m3 is een 2,5KW airconditioning het meest geschikt.
  • Voor een kamer t/m 90m3 is een 3,5KW airconditioning het meest geschikt.
  • Voor een kamer t/m 125m3 is een 5KW airconditioning het meest geschikt.

Meet dus jouw kamer op en kom er op deze manier achter hoeveel vermogen jouw airco nodig zal hebben als je de airco laat plaatsen.

Merk

Er zijn heel veel verschillende soorten merken airco’s waar je uit kan kiezen. Als je een airco laat plaatsen zal je dus goed moeten kijken welk merk het beste aansluit bij jouw wensen.

Merken verschillen vaak in prijs, zo is de ene goedkoper als de andere.

Wij zien vaak dat mensen een wat goedkoper model in kleinere/ minder belangrijke kamers zetten en voor een duurder model kiezen als de ruimtes groter worden.

Kosten airco laten plaatsen

Wanneer je een airco laat plaatsen komen er verschillende kosten bij kijken. Ten eerste moet je de airco kopen en deze airco moet natuurlijk ook nog geïnstalleerd worden. Verder bepaalt hoe ingewikkeld de installatie is ook voor een gedeelte hoe duur de offerte wordt. Als er bijvoorbeeld door beton moet worden geboord of extra elektriciteit kabels moeten worden gelegd.

Hoeveel de airco zelf kost is afhankelijk van het model, merk en type. Hieronder is te zien hoe duur het gemiddeld is om een single-split airco en een multi-split airco te plaatsen. Daarbij is te lezen wat je kwijt bent aan extra kosten, zoals het aanpassen van het design en het installeren van een wifi-module. 

 

 Aanschaf en montage
Single Split Airco – 2.1kW (kleine ruimte)€1200 – €1600
Multi Split airco – 2.1kW per unit (2-3 kleine ruimte)€3000 – €3500
Single split airco – 3,5kW (Gemiddelde ruimte)€1500 – €2000
Multi split airco – 2,5kW/3,5kW (2x gemiddelde ruimte)€3500 – €4000
Single split airco – 5kW (grote ruimte)€2000 – €2500
 Extra kosten
Airco vervangen met wifi€ 100,- tot € 200,-
Design airco vervangen€ 300,- tot € 400,-
Kosten vakman per uur€ 45,- tot € 60,-airco laten plaatsen
Airco laten plaatsen? Vraag een offerte aan!

De juiste airco installateur

Nu het voor jou duidelijk is welke airco aansluit bij jouw wensen, zijn we aangekomen bij het volgende punt waar je op moet letten als je een airco laat plaatsen; de juiste installateur vinden.

Er zijn een paar punten waar je op moet letten als een airco laat plaatsen door een installateur.

  • Heeft de installateur een F-gassen certificering? Deze certificering laat zien dat de installateur beschikt over het certificaat dat verplicht is wanneer hij/ zij airco’s wilt gaan plaatsen.
  • Heeft de installateur goede reviews. Kijk op google of klanten tevreden zijn bij deze installateur, zo sta je niet ineens voor onaangename verassingen. Bij Klimaatoffertes.nl sturen we bij elke offerte een aantal reviews mee over deze installateur, wel zo makkelijk!
  • Betaal nooit de hoofdprijs. Vergelijk meerdere offertes zodat je nooit teveel betaalt voor het laten plaatsen van jouw airco. Bij Klimaatoffertes.nl krijg je altijd 2 á 3 offertes opgestuurd zodat je gegarandeerd bent van de juiste prijs.

Keuze maken

Wanneer je een offerte binnenkrijgt zijn er een aantal punten waar jij op moet letten. Om te beginnen moet je altijd kijken of alles op de offerte staat, denk aan installatiekosten, voorrij kosten, arbeidskosten etc. Zo zal je achteraf niet ineens veel extra kosten krijgen waar je niet op gerekend had.

Wanneer je meerdere offertes binnen hebt gekregen is het tijd om te kiezen. Kijk elke offerte goed door en kijk welke het beste aansluit bij jouw airco wensen.

Klaar voor de zomer of winter

Je hebt de offerte geaccepteerd en de installateur komt jouw kant op om de airco te plaatsen. Nu is jouw huis helemaal klaar voor de warme zomer of koude winter!

Conclusie

Als je een airco wilt laten plaatsen zijn er dus veel punten waar je op moet letten. Welk type airco, welk vermogen heeft deze airco nodig en wat voor merk moet ik kiezen. Als je je jouw droom airco hebt uitgekozen is het tijd om de juiste installateur te vinden. Klimaatoffertes.nl maakt dit proces een stuk makkelijker voor jou. Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan.

airco laten plaatsen
Airco laten plaatsen

Abonneer op onze nieuwsbrief

En ontvang als eerste updates en aanbiedingen

Ontdek onze andere blogs