Wat kost een airco (3)

Deel deze post

Inhoudsopgave

Airco’s zijn de laatste tijd razendpopulair. Niet alleen omdat het steeds warmer wordt, maar ook omdat we meer thuis zitten. Ben je op zoek naar een airco en vraag je je af: wat kost een airco? Op deze pagina lees je er meer over.

Gemiddelde kosten voor een airco in huis

Een airconditioning is een multi-functioneel apparaat. Hij kan namelijk koelen, maar ook verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Voordat je een airco aanschaft is het verstandig om je te verdiepen in de mogelijkheden en wat jou het meeste aanspreekt. 

Daarnaast is het handig om de gegevens te weten van de ruimte(s) waar de airco in moet komen te hangen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Uiteraard is de prijs ook van belang. Daarom hebben we voor jou de gemiddelde prijzen op een rijtje gezet.

Wat kost een airco?

 • Voordat we deze vraag beantwoorden is het goed om te begrijpen dat de prijs afhankelijk van meerdere factoren. De factoren die invloed hebben op de kosten van een airco zijn:
 • Soort/Merk airco
 • Vermogen
 • Montage
 • Onderhoud
Soort airco:
Er zijn verschillende type airconditioning. In de particuliere markt worden er vooral Single Split aircosystemen en Multi Split aircosystemen geplaatst. Met een single split airco wordt er 1 buitenunit geplaatst en daar kan 1 binnenunit op aan worden gesloten. Bij een multi split airconditioning kunnen er meerdere binnenunits worden aangesloten op 1 buitenunit.
 

De single split airco wordt vooral geplaatst wanneer iemand 1 kamer wilt verkoelen of verwarmen, bijvoorbeeld een slaapkamer. Een multi split airconditioning wordt vaak geplaatst wanneer er meerdere ruimtes moeten worden gekoeld/verwarmd. Dit kan bijvoorbeeld een slaapkamer én woonkamer zijn, maar ook een kantoor of winkel.

Naast de single split en muti split is het VRF aircosysteem ook nog een optie. Met een VRF systeem kan je meerdere binnenunits plaatsen met 1 buitenunit. Het voordeel van een VRF systeem is dat de binnenunits apart bedienbaar zijn. Zo kan de ene binnenunit koelen terwijl de andere binnenunit aan het verwarmen is. Dit is niet mogelijk met een multi split aircosysteem.

Merk airco:

Er zijn vele merken die bovenstaande systemen leveren. De merken waarmee onze installateurs werken zijn te vinden op de homepage.

Vermogen van de airconditioning:

Het vermogen van de airco hangt af van de ruimte waar de binnenunit moet komen. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen de airco moet hebben. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 • Voor ruimtes t/m 50m3 is een 2KW airconditioning het meest passend.
 • Voor ruimtes t/m 60m3 is een 2,5KW airconditioning het meest passend.
 • Voor ruimtes t/m 90m3 is een 3,5KW airconditioning het meest passend.
 • Voor ruimtes t/m 125m3 is een 5KW airconditioning het meest passend.

Onderstaand vind je de richtprijzen van de diverse type airconditioning.

 Aanschaf en montage
Single Split Airco – 2.1kW (kleine ruimte)€1200 – €1600
Multi Split airco – 2.1kW per unit (2-3 kleine ruimte)€3000 – €3500
Single split airco – 3,5kW (Gemiddelde ruimte)€1500 – €2000
Multi split airco – 2,5kW/3,5kW (2x gemiddelde ruimte)€3500 – €4000
Single split airco – 5kW (grote ruimte)€2000 – €2500

 Extra kosten
Airco vervangen met wifi€ 100,- tot € 200,-
Design airco vervangen€ 300,- tot € 400,-
Kosten vakman per uur€ 45,- tot € 60,-

Bovenstaande tabellen geven een indruk van de gemiddelde kosten. Uiteraard hangen de precieze kosten af van het type project en de uitvoerende vakman. Bekijk onze website of vraag een offerte aan om erachter te komen hoeveel een airco je gaat kosten. Of lees de blog over hoe je een airco koopt en laat installeren.

Conclusie: Wil je weten wat een airco voor jou kost?

Zoals al eerder beschreven is de prijs van de airco inclusief installatie afhankelijk van meerdere factoren. Hierin zijn de volgende punten van belang: 

 • Wil je 1 of meerdere binnenunits?
 • Hoe groot zijn de ruimtes?
 • A-merk of B-merk
 • Materiaal van de muren waar doorheen geboord dient te worden

Hoe ingewikkelder de klus, hoe duurder de airco inclusief installatie wordt. Over het algemeen hanteren we de volgende vuistregel: De kosten voor een airco inclusief installatie beginnen vanaf ±€1500. Hiervoor krijg je 1 binnenunit en 1 buitenunit. De airco is geschikt voor een kleinere ruimte zoals slaap- of woonkamer (50m3).

De kosten voor een airco lopen gemiddeld uit tot zo’n €4000 voor particulieren. Dan moet je denken aan een installatie met 3 binnenunits.

Om er achter te komen wat een airco kost voor jouw specifieke situatie raden we je aan om vrijblijvende offertes aan te vragen via onze website. Hier kan je de situatie beschrijven en bekijken onze experts jouw aanvraag. Vervolgens ontvang je meerdere offertes op maat in je mailbox. 

Wat kost een airco
Wat kost een airco? In deze blog lees je het.

Abonneer op onze nieuwsbrief

En ontvang als eerste updates en aanbiedingen

Ontdek onze andere blogs