Wat verbruikt een airco

Deel deze post

Inhoudsopgave

Wat verbruikt een airco aan stroom?

We krijgen vaak de vraag wat een airco kost. Niet alleen wat de aanschafprijs van een airco is, maar ook wat een airco verbruikt aan stroom. Dat is natuurlijk een hele normale vraag wanneer je midden in het proces zit van het aanschaffen van een airco. Een tijdelijke oplossing, de mobiele airco, is een vrij dure oplossing. Gelukkig zijn de vaste modellen een stuk zuiniger in gebruik!

Verbruik vaste airco

Een vaste airco is vele malen energiezuiniger dan een mobiele airco. Natuurlijk is het verbruik afhankelijk van het type airco, de isolatie van de ruimte en nog een aantal andere factoren. Bij Klimaatoffertes.nl kijken we naar jouw wensen en zorgen ervoor dat de kosten niet hoger uitvallen dan jij wenst.

Vaste airco’s voor particulieren zijn vaak te krijgen van 2,0kw to 5.0kw. Dit is dus een vermogen van 2000 Watt tot 5000 Watt per uur. Dit lijkt misschien heel veel, maar een airco draait zelden 100% te draaien. Beter nog, wanneer een ruimte eenmaal is gekoeld, draait de compressor nog maar op een heel laag niveau. De airco hoeft zich niet meer in te spannen om de ruimte te koelen, enkel om de warme lucht af te voeren. Vandaar ook de tip: Je kan beter de airco aan laten staan dan de hele tijd eventjes aanzetten. Dit scheelt enorm veel energie. 

Wat verbruikt een airco per jaar?

We gaan in dit voorbeeld uit van een gemiddeld verbruikt vermogen van 1,0kw, dus 1000 Watt. Dat is dus wat het apparaat bij het stopcontact verbruikt. Vaak zal dit in de praktijk lager uitvallen maar dit is afhankelijk van hoe je het apparaat gebruikt. Wanneer je de airco om de 10 minuten aan en uit zet, zal dit hoger zijn dan wanneer je de airco de hele dag rustig aanzet.

Rekenvoorbeeld verbruik airco

Stel je voor dat je je airco voor 40 dagen per jaar, 8 uur per dag aanzet. Dan kom je op een totaal van 320 uur per jaar. 320 uur x 1,0kw is in totaal 320kwh (kilowattuur). Vervolgens is het aan jouw energieleverancier wat voor bedrag ze rekenen per kWh. 

Op dit moment, 2021, is de gemiddelde prijs voor een kWh circa €0,22. Voor een koele zomer betaal je in dit geval dus 320 x 0,22, dus €70,50. Dit bedrag is dus wat je aan de energieleverancier betaalt voor het gebruik van de airco. Natuurlijk is dit een voorbeeld en moet je zelf even narekenen wat je kwijt bent aan stoom voor jouw gebruik. Gebruik je de airco ook in de winter om te verwarmen, kom je natuurlijk hoger uit met de energierekening. 

Verbruikt een airco veel ten opzichte van de CV-ketel?

Bovenstaande lijkt misschien veel, maar je moet zelf even nagaan of dit een redelijk bedrag is. Daarbij staat er ook een besparing in de wintermaanden tegenover. Wanneer je je airco in de winter aanzet voor verwarming, scheelt dit een boel energie omdat je je cv-ketel uit kan zetten.

Daarbij is het voor veel mensen het geld wel waard. Je kunt niet alleen lekkerder thuis werken, maar het levert ook veel extra comfort op. Met een airco slaap je in de warmste zomernachten ook een stuk beter dan zonder airco. Hierdoor voel je je overdag ook uitgeruster en ga je lekkerder en fitter de zomer door. Wat ons betreft is zijn de kosten van een airco het zeker waard, maar dat moet je natuurlijk voor jezelf bepalen of dit ook voor jou geldt!

Wat verbruikt een airco per uur?

Even terugkomend op de vraag: wat verbruikt een airco? Het verbruik, en dus de kosten van een airco, zijn afhankelijk van het vermogen van een airco. Gemiddeld is dit voor consumenten 1,0kW per uur. Omdat je in Nederland zo’n €0,22 per kWh betaalt, kost het gebruik van een airco zo’n €0,22 per uur. Wil je berekenen hoeveel een airco je dan gaat kosten? Doe dit bedrag keer het aantal uur dat je de airco gebruikt.

Airco kopen en laten installeren?

Nu je weet hoe een airco werkt, wat deze kost en hoe je een offerte aanvraagt is het een logische stap om offertes aan te vragen. Hier helpen we je graag mee verder! 

Bij Klimaatoffertes.nl kan je meerdere offertes aanvragen en wij matchen de ideale installateur met jou. Hierbij houden we rekening met jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Wanneer je een airco via ons aanvraagt weet je zeker dat de klus uitgevoerd wordt door een gecertificeerde vakman en dat er garantie zit op de installatie/airco.

wat verbruikt een airco?
Wat verbruikt een airco

Abonneer op onze nieuwsbrief

En ontvang als eerste updates en aanbiedingen

Ontdek onze andere blogs