Hoe werkt een airco

Deel deze post

Inhoudsopgave

Wat is een airconditioning?

Natuurlijk weet je dat een airconditioning dé oplossing is wanneer je één of meerdere ruimtes wilt koelen. Maar wist je ook dat airconditionings kunnen ventileren, ontvochtigen en zelfs verwarmen? In deze blog lees je alles over hoe een airconditioning werkt.

Gebruik van een airconditioning

Omdat een airconditioning kan koelen, verwamen, ontvochtigen en ventileren is dit een ideaal apparaat wanneer je een goed binnenklimaat wilt hebben. Door de verschillende functies en de lage prijs wordt de airconditioning soms ook al gebruikt als vervanger van de CV-ketel. Een airconditioning kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Voorbeelden zijn in huis, op kantoor, of in een winkel. Bij Klimaatoffertes.nl zijn we gespecialiseerd in deze toepassingen en zoeken we graag met je mee naar de ideale oplossing.

Hoe werkt een airco?

Een airconditioning bestaat altijd uit twee of meerdere delen: het buitendeel en het binnendeel. Bij een multi-split airco zijn er meerdere binnendelen. Wanneer een airco aan het koelen is haalt het binnendeel warmte uit de lucht en het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Wanneer de airco aan het verwarmen is werkt dit net zo, maar dan andersom. Via het koudemiddel wordt de overtollige warmte of koeling getransporteerd naar binnen/buiten.

De technische kant

Goed, een airco werkt dus doordat deze koude of warme lucht te transporteert. Maar hoe zit het met de technische kant? Een vloeibaar koudemiddel wordt door een expansieventiel geëxpandeerd/verruimd. Het vloeibare koudemiddel onttrekt warmte uit de lucht en wordt gasvormig. Dan comprimeert een compressor het gasvormige koudemiddel naar hoge druk. Dan wordt de warmte in het koudemiddel afgegeven aan de omgeving waarna het gasvormige koudemiddel weer vloeibaar wordt in de condensor. In de afbeelding hieronder is te zien hoe dit in de praktijk werkt.

hoe werkt een airco?

Wat voor airco heb ik nodig?

Nu je weet hoe een airconditioning werkt is de volgende vraag: welke airconditioning heb ik nodig? In de blog Welke airco heb ik nodig?. Weet je al welke airco je nodig hebt en wil je weten hoe je het beste een airco aan kan vragen? Lees dan de blog ‘airco kopen en laten installeren

Abonneer op onze nieuwsbrief

En ontvang als eerste updates en aanbiedingen

Ontdek onze andere blogs